Historiaa

fb_img_1442955085955Seta ry:n edeltäjänä pidetty Psyke ry perustettiin Helsingissä 1968. Ouluun perustettiin epävirallisesti Psyke ry:n alueosasto 7.5.1974 paikallisen ravintolan kabinetissa. Alueosasto sai nimekseen Pulssi: nimi kuvasi perustajajäsenten tahtoa elinvoimaan ja ajan henkeen. Oulun Pulssi järjesti illanviettoja, joihin tuli parhaimmillaan 51 henkeä. Tapaamispaikoina toimivat Sarkka, Saluuna ja Seurahuone. Psyke ry:n toiminnan hiipuessa moni sen alaosastoista siirtyi Seta ry:n suojiin ja niin Oulun Pulssistakin tuli Seta ry:n jäsen. Koska mitään arkistoja ei ole säilynyt vuotta 1986 aiemmilta ajoilta, Oulun SETA ry:n tarkkaa synnyinaikaa ei tiedetä. (LÄHDE: Kangasvuo, J. Tahto elinvoimaan ja ajan henkeen! Oululaista homohistoriaa 1970-luvulta. Pulssi 1/2012)

1980-luvun lopulla Oulun Setan tanssitoiminta oli niin virkeää, että yhdistykselle ostettiin omat stereot ja äänentoistolaitteet. Legendaariseksi Setan diskon järjestämispaikaksi muodostui Rauhala, jossa nähtiin nimekkäitäkin esiintyjiä. Kun ylioppilaskunta lopetti toimintansa Rauhalassa 1990-luvun lopulla, Setan diskot jäivät kodittomaksi. Bileitä järjestettiin ympäri kaupunkia mm. tilausravintoloissa ja Tuiran lähiökapakoissa. Kruununmakasiinin kanssa tehtiin yhteistyötä muutaman vuoden ajan. Bar Becksussa Oulun Setan bileet järjestettiin ensimmäisen kerran marraskuussa 2004 ja yhteistyö vakiintui muutamaa vuotta myöhemmin.

Ennen nykymuotoisia Pride-tapahtumia Seta järjesti Vapautuspäiviä. Oulussa Vapautuspäivät eli Vaparit järjestettiin 1997. Tuolloin oli vielä tapana, että Vaparit pidettiin joka toinen vuosi Helsingissä ja joka toinen vuosi jokin jäsenjärjestöistä otti Vaparit vastuulleen. Ensimmäinen North Pride-tapahtuma järjestettiin Oulussa 2010 ja toinen 2012.

Oulun Seta ry on aina toiminut pääasiassa vapaaehtoisten voimin. Aktiivien ja toimitilojen vaihtuessa vuosikymmenten saatossa arkistot ja muistitietokin on joutunut hukkaan. Jos tiedät jotain yhdistyksen alkuajoista, olisimme erittäin kiinnostuneita saamaan tiedonjyviä talteen. Ota yhteyttä tutkija Jenny Kangasvuohon osoitteeseen jenny.kangasvuo[at]oulu.fi ja jaa tietosi!